14 de febrero de 2023 Por Joan Mestre

MY10, un nou compost que redueix el consum d’alcohol i el dany cerebral associat en ratolins adolescents

El grup del professor Gonzalo Herradón de la Facultat de Farmàcia de la Universitat CEU Sant Pau estudia el paper de la proteïna pleiotrofina (PTN) i un dels seus principals receptors, el receptor protein tirosin fosfatasa (RPTP) b/z, en trastorns per ús d’alcohol. Buscant la modulació farmacològica d’aquest receptor van desenvolupar juntament amb el grup de química orgànica de la mateixa Facultat, una molècula, anomenada MY10, capaç d’actuar sobre RPTP b/z en el cervell.

Sent conscients del greu problema que suposa el consum d’alcohol en forma de fartanera que fan els joves (botelló), el grup del professor Herradón ha publicat un recent estudi on observen que MY10 redueix el consum d’aquesta droga en animals adolescents mascle, usant un model de consum intermitent que reprodueix aquest patró de beguda tan comuna en l’adolescència. De forma molt cridanera, MY10 no va reduir el consum d’alcohol en femelles.

Després d’observar aquests interessants efectes sobre el consum, els investigadors de la universitat Sant Pau CEU van continuar estudiant els efectes de MY10 i l’alcohol sobre els importants processos de desenvolupament cerebral que es donen durant la joventut. En l’article presenten resultats que demostren que MY10 prevé la disminució de noves neurones produïda per l’alcohol a través de la capacitat de MY10 de modular la neuroinflamación, especialment en els animals mascle.

De forma molt nova, els autors proposen com a possible mecanisme beneficiós de MY10 la regulació que produeix aquest compost sobre les xarxes perineuronales, unes estructures que envolten les neurones i els efectes de les quals sobre la protecció i modulació de les mateixes estan començant a ser estudiats per diferents grups internacionals.

En conclusió, en aquest estudi publicat en la revista Neuropharmacology, el grup del professor Herradón demostra el com MY10 redueix el consum d’alcohol en l’adolescència i protegeix processos de desenvolupament que es donen en el cervell durant aquesta etapa, presentant unes interessants diferències entre sexes i proposant possibles mecanismes causants d’aquests resultats que continuaran estudiant en major profunditat en el futur.

Enllaç a l’article:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002839082300028X?via%3Dihub